Glädjen i att bli med katt

För många upplevs det att köpa en hund, som en stor processen medan man överlag inte alltid ser det likadant med att köpa en kattunge. En stor del till detta hänger samman med fenomenet kring sommarkatter och att man kan köpa en katt för en betydligt lägre summa mot en hund. Detta är dock inte rätt. Att bli med katt innebär ett precis lika stort ansvar som en hund, eller vilket annat djur som helst. En katt är ett engagemang där man alltid behöver ta sitt ansvar för att ens katt ska ha ett bra liv. I Sverige finns det idag tyvärr många katthem med katter som inte längre har någonstans att bo eller har blivit övergivna av människor som bara tyckte att de var gulliga och trevliga att ha att göra med som kattungar.

Att tänka på innan man köper katt

En katt lever länge och kommer under en lång tid vara en del av ens familj. Det är därför viktigt att en katt kommer att passa in i ens livsstil både idag och inom en överskådlig framtid. Men hur ska man någonsin kunna välja när alla är så söta?

En av de första frågorna man bör fråga sig är vad för ras man vill ha. Vill man exempelvis ha en raskatt? Seriösa uppfödare finns bland alla raser, och ett av de kännetecken som finns är att en seriös uppfödare inte låter sina kattungar lämna sin mamma innan de är tolv veckor gamla. Det är också en fördel om kattungarna är vaccinerade mot vanliga kattsjukdomar som kattsnuva och kattpest, är de inte det bör man ordna det själv.

När man väl har gjort sitt val kring ras och uppfödare så är nästa val vilken kattunge i kullen man känner mest för. Här väljer man naturligtvis efter den kattunge som charmar en mest men man bör tänka på att lekfullhet, pigghet och vänlighet är drag att kolla efter för att vara säker på att få hem en välmående liten kattunge.